Bekas Muslimat Pas Pahang mengaku sebar ajaran sesat lafaz semula syahadah

Bekas Muslimat Pas Pahang mengaku sebar ajaran sesat lafaz semula syahadah

Pengasas ajaran ‘Asmaul Husna Wan Maseri’ yang dikatakan menyeleweng daripada amalan Ahli Sunnah Wal Jamaah tampil mengaku kesalahan dan memohon maaf kepada seluruh umat Islam atas ajaran mengelirukan yang dibawa sebelum ini.

Profesor Dr Wan Maseri Wan Mohd yang juga bekas calon Pas bagi DUN Inderapura, secara terbuka melafazkan syahadah bagi memperbaharui keislamannya.

Pengakuan sama dibuat dalam Mesyuarat Panel Pakar Aqidah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) yang bersidang di Putrajaya pada Isnin.

Melalui pengakuan itu, beliau menjelaskan kenyataannya tentang Nabi Muhammad SAW tidak wujud adalah bertentangan dengan akidah Ahli Sunnah Wal Jamaah.

“Begitu juga dengan kenyataan bahawa Nabi Muhammad SAW adalah hijab kita dengan ALLAH, tidak boleh berselawat kepada baginda dan tidak boleh memohon bermimpi baginda juga salah serta bertentangan dengan ajaran Islam.

“Saya juga mengaku bahawa kenyataan tentang semua orang Islam belum Islam selepas kewafatan Rasulullah juga terpesong,” katanya melalui satu kenyataan pada Selasa.

Wan Maseri menjelaskan, kajian 99 Asmaul husna yang dijalankan tidak tepat dengan disiplin perolehan ilmu yang diperlukan syariat.

“Justeru saya menarik balik semua penulisan yang telah tersebar dalam kalangan masyarakat.

“Insya-ALLAH saya akan mengemukakan penulisan baharu yang akan terlebih dahulu melalui proses perolehan ilmu yang benar di sisi syariat,” katanya.

Ajaran ‘Asmaul Husna Wan Maseri’ yang dibawa bekas pensyarah Universiti Malaysia Pahang (UMP) itu sebelum ini dirujuk kepada Jawatankuasa Muzakarah Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam (Muzakarah MKI) kerana didakwa menyeleweng daripada ajaran Islam dan akidah Ahli Sunnah Wal Jamaah.

Sebelum ini, tular dokumen keputusan Mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Negeri Sembilan yang telah mengharamkan ajaran dibawa Ahli Jawatankuasa (AJK) Pas Kuantan, Prof Dr Wan Maseri Wan Mohd.

Menerusi surat bertarikh 23 September 2020 lalu, Jawatankuasa berkenaan mendapati ajaran yang dibawa Wan Maseri meragukan dan menyalahi kaedah penyampaian ilmu yang boleh membawa kepada kesesatan.

Bagaimanapun Pas Pahang mengesahkan semua ajaran yang disebarkan bekas ahli jawatankuasa Muslimat Pas Kuantan, Profesor Dr Wan Maseri Wan Ahmad bukan silibus kepada program tarbiyyah Pas.

Pesuruhjaya Pas Pahang, Rosli Abdul Jabar berkata, ini kerana Pas mempunyai silibus sendiri yang telah disusun oleh Dewan Ulama dan Lajnah Tarbiyyah Pas.

Sumber: https://www.sinarharian.com.my/article/124093/BERITA/Semasa/Pengasas-Asmaul-Husna-Wan-Maseri-mohon-maaf-akui-ajaran-menyeleweng

COMMENTS